Wiadomości z Ostrowca Świętokrzyskiego

Oświadczenie Kibiców KSZO

Piłka nożna w Ostrowcu nie zginęła i nie zginie

Zainteresowany sportem mieszkaniec Ostrowca na pewno doskonale zna sytuację i atmosferę jaka panowała w klubie S.S.A. KSZO Ostrowiec w ostatnich latach. Przyjście do Ostrowca Św. Mirosława Stasiaka u wielu kibiców rozbudziło duże nadzieje. Właściciel klubu mamił szybkim powrotem do ekstraklasy, a nawet europejskimi pucharami. Zamiast tego ostrowieccy kibice musieli przeżyć największy wstyd w historii klubu, jakim było zamieszanie w aferę korupcyjną i karna degradacja do trzeciej klasy rozgrywkowej w Polsce. Z każdym kolejnym rokiem klub był „cudownie” reanimowany i egzystował od rundy do rundy. KSZO S.S.A. staczał się po równi pochyłej, a jakiekolwiek próby naprawy sytuacji były nieudolne lub nie przynosiły żadnych pozytywnych zmian.
Długi klubu nie malały, zobowiązania finansowe wobec wierzycieli ciągle rosły, co było skutkiem wieloletnich zaniedbań władz klubu i osób pojawiających się wokół niego. Nie da się ukryć, że akcjonariusze S.S.A. posiadający pakiet większościowy w ogóle nie interesowali się klubem i w żaden sposób nie zależało im na jego istnieniu i żadne piękne słowa, czy wywiady tego nie zmienią.

Do tego doszły z czasem coraz gorsze kontakty na linii klub – kibice. Wielokrotnie nasze postulaty np. dotyczące pracy służb ochrony, systemu sprzedaży biletów itp. były lekceważone. Z każdym sezonem na trybunach gościło coraz mniej osób, które miały dość działalności klubu na „wariackich papierach”. Te, oraz inne przyczyny, które zostały przedstawione na stronie www.bojkotKSZO.pl spowodowały, iż kibice zdecydowali się na bojkot S.S.A. KSZO.

Mimo to, w ostatnim czasie chcieliśmy podjąć dialog z KSZO S.S.A., jednak nie ukrywamy, że na naszą postawę miało wpływ spotkanie z byłym prezesem KSZO S.S.A. Tomaszem Gogolem. Niestety, wszelkie poruszane przez nas kwestie nie doczekały się żadnych logicznych argumentów i racjonalnych tłumaczeń. Temat frekwencji na stadionie, dopingu i budowania atmosfery na stadionie były dla nas priorytetem, jednak gdy z ust Prezesa usłyszeliśmy: „Nie jesteście mi do niczego potrzebni, jak chcecie mieć wpływ na spółkę to kupcie sobie akcje” to nasza reakcja mogła być tylko jedna – natychmiast opuściliśmy salę. Słowa które usłyszeliśmy od człowieka, który ma się za kibica KSZO, przelały czarę goryczy i były policzkiem dla każdego wiernego fana KSZO Ostrowiec Św. Po ostatnim Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy można było usłyszeć, że winę za upadek klubu ponoszą kibice. Pan prezes zapomniał jednak o biblijnym cytacie „Łatwiej dostrzec drzazgę w cudzym oku, niż belkę we własnym”. Panie prezesie - To nie kibice zadłużyli klub na kwotę ponad 2 mln złotych. To nie kibice zszargali dobre imię klubu handlując na prawo i lewo meczami. To nie kibice nie potrafią od wielu miesięcy podjąć żadnej istotnej dla klubu decyzji, z powodu braku 100% akcjonariuszy na zwoływanych zebraniach. My jedynie domagaliśmy się normalności, a w obecnej sytuacji jedynym normalnym rozwiązaniem jest „zgaszenie światła” w tworze o nazwie KSZO S.S.A.

Jesteśmy przekonani i głęboko wierzymy w to, że nowo powstały klub KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski będzie godnym kontynuatorem 82-letniej tradycji ostrowieckiej piłki. Jego właściciel pochodzi z Ostrowca i od lat obserwował wszystkie wzloty i upadki naszej piłki. Nie jest zamieszany ani w działalność w S.S.A. ani nie jest „handlarzem opałem z niespełnionymi sportowymi ambicjami i wyrokiem za korupcję w sporcie”. Jako, że jest związany z miastem i regionem zdecydował się wyłożyć własne środki by na zdrowych fundamentach założyć nową drużynę KSZO zbudowaną na jasnych, przejrzystych zasadach. Jest to jedyna osoba, która była zainteresowana by piłka nożna w Ostrowcu odrodziła się w normalności, bez długów i przekrętów.

Podkreślmy, że nikt inny nie wyraził choćby odrobiny chęci założenie nowego klubu od podstaw, od B-klasy lub na jakiekolwiek inne rozwiązanie patowej sytuacji w ostrowieckiej piłce nożnej.

Dziś jak nigdy wcześniej, my kibice KSZO, zjednoczeni będziemy wspólnie działać aby klub KSZO 1929, który jest kontynuatorem naszej tradycji był dla nas dumą, a nie jak przez ostatnie lata powodem do wstydu.
Wszystkich kibiców KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, którzy od lat wspierają naszą działalność prosimy o zrozumienie naszej decyzji oraz aktywne włączenie się w budowanie pozytywnej atmosfery wokół nowego klubu.

Grupy Kibicowskie KSZO Ostrowiec Świętokrzyski
/MAcSi/

Podziel się ze znajomymi:
Czytany: 7693 razy,
ostatnio: 2020-11-27 11:30:35